Što je CHARIS

4. CHARIS

Godine 2017. Sveti Otac papa Franjo primio je u audijenciju, u vatikanskoj Apostolskoj palači, izaslanstvo članova ICCRS-a i Katoličkog bratstva. Papa je tom prigodom imenovao četiri osobe za stvaranje nove jedinstvene službe Katoličke karizmatske obnove u svijetu.

Ti ljudi su: Michelle Moran, Pino Scafuro, Oreste Pesare i Julia Torres.

Kasnije je Sveti Otac poslao pismo tadašnjem predsjedniku Papinskog vijeća za laike, kardinalu Stanislawu Rylku, u kojem je najavio ta imenovanja i zamolio za potporu Papinskog vijeća za laike.

Od tog vremena i, kao što se vidi, na zahtjev samog Svetog Oca, preuzeta je zadaća uspostave takve službe. U tom procesu nazvana je CHARIS, akronim za međunarodnu službu katoličke karizmatske obnove.

Dana 6. ožujka 2019. tekst Statuta predan je tada već uspostavljenom Dikasteriju za laike, obitelj i život, jer su ga izradila spomenuta četiri laika uz podršku Dikasterija. Ti su statuti odobreni 8. prosinca 2018. ad experimentum.

Posebnost CHARIS-a je u tome što on nije javna udruga laika, već tijelo koje je osnovala Sveta Stolica, preko Dikasterija za laike, obitelj i život s javnom pravnom osobnošću.

Zakonik kanonskog prava objašnjava da su neke apostolske djelatnosti i ciljevi po svojoj naravi pridržani crkvenim vlastima. Kad god se pravna osoba osniva imajući na umu postizanje tih ciljeva, prikladno je da crkvena vlast bude ta koja će uspostaviti to tijelo i da ono bude obdareno javnom pravnom osobnošću.

Djelatnosti koje su po prirodi rezervirane za crkvenu vlast i koje stoga nisu na slobodnom raspolaganju vjernicima za privatno djelovanje u potrazi za očekivanim ciljevima uključuju:

  • Pružati kršćanski nauk u ime Crkve, promicati javno bogoštovlje, vršiti svećeničku službu i slijediti bilo koje druge ciljeve koji po naravi mogu biti rezervirani za Crkvu, kao što je traženje ekumenskih odnosa, oblici vjerskog života, vođenje katoličkih škola itd.

Javna pravna osobnost označava inicijativu crkvene vlasti i stoga bliski kontakt s pastirima Crkve, u aktivnostima koje se po naravi uvijek provode u ime Crkve i za dobro same Crkve. Kad god inicijativa proizlazi iz crkvene vlasti, iako bi ih inače mogli provoditi vjernici na vlastitu inicijativu, to znači da je pravna osobnost priznata jer subjekt koji je osnovan slijedi na inicijativu javne vlasti, a ne donesen. od strane privatnih osoba. Budući da crkvena vlast “priznaje” privatni subjekt, “uspostavlja” subjekt s javnom privatnom osobnošću.

Na blagdan Duhova 2019. CHARIS je službeno započeo u dvorani za audijencije Pavla VI., uz nazočnost i riječi Svetog Oca pape Franje , kardinala Kevina Farrella , prefekta Dikasterija za laike, obitelj i život i o . Raniera Cantalamesse , CHARIS-ov crkveni pomoćnik, proglašen za kardinala na posljednjem koncistoriju 2021.

Tom je prigodom papa Franjo rekao:

„Tražili ste me da vam kažem što Papa i Crkva očekuju od ove nove službe, od CHARIS-a i od cijele karizmatske obnove. Što Papa očekuje od vas? Očekujem ovaj pokret:

  • dijeliti krštenje u Duhu Svetom svima u Crkvi. To je milost koju ste primili. Podijeli! Nemojte to držati za sebe!
  • služiti jedinstvu Tijela Kristova , Crkve, zajednice vjernika u Isusa Krista. To je vrlo važno, jer Duh Sveti oživljuje jedinstvo u Crkvi, ali i različitost. Zanimljiva je osobnost Duha Svetoga: karizmama stvara najveću raznolikost, ali onda karizme usklađuje u jedinstvu. Sveti Bazilije kaže da je “Duh Sveti sloga”; on stvara sklad: sklad u Duhu i sklad među nama.
  • i služiti siromašnima i onima u najvećoj potrebi, tjelesnoj ili duhovnoj. To ne znači, kao što neki misle, da je Obnova odjednom postala komunistička. Ne, postalo je evanđeosko, jer to je u Evanđelju.”

Ovo je trostruko poslanje koje je Sveti Otac povjerio CHARIS-u, za cijelu struju milosti.

Kao što sam naziv pokazuje, CHARIS je usluga, služba , a ne vlada. Ima glavnog moderatora, a ne predsjednika .

Služi svim stvarnostima koje čine Struju milosti – Karizmatsku obnovu, koja se može registrirati u CHARIS-u za primanje usluge koju je predložila.

CHARIS se sastoji od glavnog moderatora , koji je u slučaju Pina Scafura izabrao da ga prati Izvršno vijeće koje čine, abecednim redom, Giulia Rancan, mons. Peter Smith, Julia Torres i P. Etienne Vetö, osamnaestočlana Međunarodna služba zajedništva i crkveni pomoćnik.

Po zemlji i Biskupskoj konferenciji postoji Nacionalna služba zajedništva . A po kontinentu postoji Kontinentalna služba zajedništva. Stvaranje takvih usluga odgođeno je zbog pandemije, ali je u tijeku.

CHARIS izdaje tromjesečni časopis . Ima web stranicu: charis.international , Facebook , Instagram , Twitter , YouTube i ured u Rimu, u Palazzo di San Calisto, vlasništvo Svete Stolice i e-mail adresu: info@charis.international .